FAQ | Veelgestelde vragen over het Oelbert

 

Word ik ingedeeld bij mijn vrienden en vriendinnen?

Je hebt vast leuke vrienden en vriendinnen op je basisschool. Daarmee wil je natuurlijk in dezelfde klas zitten op het Oelbert.  Kan dat? Natuurlijk! Dat regelen we. Bij je inschrijving mag je daarom één vriend of vriendin opgeven met wie je graag ingedeeld wilt worden. We houden trouwens bij de klasindeling ook rekening met waar je woont, want met een groep klasgenoten naar school fietsen is natuurlijk veel leuker en veiliger.

 

Welke vakken krijg ik allemaal op het Oelbert?

Op het Oelbert krijg je verschillende vakken. Je krijgt taal- en rekenvakken, maar ook vakken die daar tussenin zitten. Talige vakken noemen we ‘Alfa-vakken’, rekenvakken ‘Bèta-vakken’ en vakken waarbij beide van pas komen, zoals aardrijkskunde en economie, heten ‘Gamma-vakken’. Op het Oelbert bieden we heel veel vakken aan. Wil je weten welke vakken je precies per leerjaar krijgt en  hoeveel uur in de week dan? Bekijk dan op www.oelbert.nl de lessentabel.

 

Wat is verschil tussen het gymnasium en een atheneum?

Dat is een goede vraag! Op het gymnasium bestudeer je alle vakken die thuis horen in het VWO plus nog eens Latijn en Grieks. Ook al worden talen die niet meer actief gesproken, ze zijn nog steeds om een heleboel redenen interessant, leuk en  nuttig. Allereerst moet je bij het vertalen van een Latijnse of Griekse zin heel nauwkeurig puzzelen met alle woordjes om de betekenis van de zin te weten te komen. Daardoor ontwikkel je al heel snel een zeer groot analytisch vermogen en een heel goed algemeen taalbegrip. Daardoor kun je andere vakken als bijvoorbeeld Wiskunde, Natuurkunde, Biologie, Nederlands, Engels, Duits en Frans beter en sneller onder de knie krijgen. Je maakt tegelijkertijd bij het vertalen van beroemde klassieke schrijvers kennis met de gedachten, de kennis en de cultuur van de Grieken en Romeinen. Je leert dat hun en onze wetenschap en cultuur erg nauw samenhangen. En je snapt de moderne muziek, de moderne kunsten en zelfs de moderne wetenschappen opeens veel beter. Kortom, op het gymnasium leer je dus in dezelfde tijd en met dezelfde moeite meer dingen; je leert die dieper en met meer samenhang.

 

Hoe is de kennismaking met het Oelbert geregeld nadat je je ingeschreven hebt?

Misschien heb je wel meegedaan aan het Pre-Gymnasium College? Of ben je op woensdagmiddagen op het Oelbert geweest? Of heb je onze Open Avond al bezocht? Dan ken je de school al wel een beetje, maar we spreken voor de zomervakantie toch nog een middag met elkaar af. Dan weet je voor het schooljaar begint al met welke leerlingen je in de klas komt te zitten èn wie je mentor wordt. Zo voel je je nog meer thuis op je nieuwe school, nog voordat je echt begint. In de eerste schoolweek na de zomervakantie hebben we daarnaast nog een  Introductieweek, waarin we elkaar nog beter leren kennen door leuke sporten te doen, trainingen te doorlopen en lekker samen te picknicken. Die goede start, dat zit wel goed!

 

Hoe zit dat eigenlijk met je laptop?

Op het Oelbert werken we met tablets of laptops in de les, die je naast je boekenpakket gebruikt. Zo bereiden we je goed voor op de toekomst en kun je gebruik maken van allerlei handige digitale mogelijkheden. Het is niet verplicht! Je ouders kunnen er voor kiezen om een laptop te huren of te kopen. Soms wordt ook gekozen om een eigen apparaat, dat al in bezit was, mee te nemen en soms begin je gewoon met de geleverde schoolboeken, alles kan!    

 

Waarom zou ik voor Grieks of Latijn kiezen?

Grieks en Latijn zijn niet zomaar talen. Deze talen vormen de basis van veel andere talen en de Griekse en Romeinse cultuur staan aan de wieg van onze beschaving. Bovendien zitten deze talen op slimme wijze in elkaar. Kennis van Grieks en Latijn brengt je daarom verder: je ontwikkelt een sterk taalgevoel, scherpt je analytisch vermogen aan en daar heb je bij andere vakken veel voordeel van. We noemen dat de ‘inverdieneffecten’: door kennis van de Klassieke Talen kun je sneller vooruit bij andere vakken, je legt gemakkelijker verbanden en kunt je antwoorden beter formuleren. En laat dat nu juist zo belangrijk zijn in de bovenbouw van het vwo. Daarnaast brengen de Klassieke Talen je veel culturele bagage over het ontstaan van onze huidige wereld. Zo word je breed gevormd. 

 

Wat voor type leerling zit er op het Oelbert?

Het Oelbert is er voor leerlingen die uitdaging zoeken; die graag meer willen weten, eigenlijk overal wel over. Eigenwijze en enthousiaste leerlingen dus, die wel wat aankunnen, ook al hebben ze soms wat problemen met concentratie of spelling. Daar helpen we je gewoon mee.  Als je maar leergierig en nieuwsgierig bent, dan pas je helemaal bij ons.

 

Hoe ziet m’n rooster er uit?

De lessen op het Oelbert beginnen om 08.25 uur en zijn voor klas 1 meestal om 14.30 uur klaar. Daarna kun je nog kiezen of je gebruik maakt van het Oelbert Studiehuis (OSH), waar je leert hoe je het beste huiswerk kunt plannen en woordjes kunt leren. Als je cijfers wat achterblijven, dan neemt de mentor contact op met je ouders en is deelname aan het OSH verplicht. Dan duurt die lesdag 1 à 2 lesuren langer.

 

Krijgt iedereen een kluisje?

Geen zorgen! Je hoeft gelukkig niet de hele dag met je boeken, je notebook en je gymspullen te slepen. Zodra je bij ons op school komt, zorgen wij dat je er een kluisje voor je is. Dit kluisje kost maar 10 euro per jaar en je kunt het alle schooljaren blijven gebruiken.

 

Is het Oelbert niet te moeilijk voor me?

Het Oelbert is niet persé moeilijker dan andere scholen, maar we houden wel van wat uitdaging om je verder te brengen. Voor elke vwo-opleiding zul je moeten werken, of je nou naar het atheneum gaat of naar het gymnasium. Het belangrijkste is dat je bereid bent om er voor te gaan! Daar helpen we je op allerlei manieren bij: met onze gewone lessen natuurlijk eerst, maar ook in het Oelbert Studiehuis, met extra vaksteunlessen en ook je mentor en docenten zijn er om jou te helpen! Je krijgt de eerste jaren zowel Grieks als Latijn en leert daardoor de basis van veel ‘nieuwere’ talen. Die vind je daardoor meestal juist weer makkelijker: tel uit je winst!

 

Wat doet het Oelbert voor dingen naast het leren?

Er gebeurt heel veel op het Oelbert! We zullen niet eens gaan proberen om alles op te noemen… Maar een poging wagen kan wel toch? We houden meerdere keren per jaar gave schoolfeesten met thema’s die de leerlingen zelf kiezen. Ook organiseren leerlingen uit één jaarlaag de jaarlijkse Oelbertdag, waarbij zij het programma bepalen voor de andere leerlingen. De afgelopen jaren hadden we escape rooms, maakten we aftermovies, speelden we muziek met elkaar en werden hele spelshows opgezet. Ook hebben we Sportclinics: extra lessen in uitdagende en grensverleggende sporten, zoals bijvoorbeeld Jiu Jitsu (Japanse verdedigingskunst). Over sport gesproken: naast de gewone lessen hebben we iedere vrijdagmiddag Scoolsport, waarin je mee kunt doen met allerlei gave en bijzondere sporten. Of doe jij liever mee met toneel en treedt je straks op in een echt theater? Of wil je leren debatteren? Of liever meedoen aan landelijke schaaktoernooien? Niets is te gek!

 

Kan ik niet verdwalen op het Oelbert?

Het Oelbert is eigenlijk best een kleine school. Ons gebouw bestaat uit een lange gang, met een enkele zijgang. En dat dan twee keer: beneden en boven. Dat is het. En iedereen verdwaalt hier toch de eerste keer, dus maak je niet ongerust. Daarna weet je feilloos de weg! En in noodgevallen kijk je gewoon even op de plattegrond van de Oelbert App. Heb je die trouwens al gedownload op je smartphone (voor iOS en Android)? Je vindt er nog veel meer informatie over onze school.

 

Wie helpen me allemaal op het Oelbert?

Je hebt veel verschillende docenten op de middelbare school, voor elk vak een ander. Zij willen je allemaal graag helpen, maar je krijgt daarnaast ook nog een mentor. Met hem of haar spreek je over van alles. Je kunt altijd bij je mentor terecht. Ook krijg je nog een ‘maatje’; jullie maken kennis met elkaar in de eerste schoolweek. Een maatje is een leerling uit de bovenbouw die het Oelbert al door en door kent en het leuk vindt om jou wegwijs te maken op je nieuwe school! Misschien heb je nog meer hulp nodig? Het Oelbert staat bekend om haar goede ondersteuning; het komt goed, we gaan je vast en zeker helpen!

 

Kan ik veel zelf kiezen?

Jazeker! Sterker nog, wij geloven dat jou keuzes geven heel belangrijk is. Je krijgt op het Oelbert een goed gymnasiaal kernprogramma, dat je met al je klasgenoten volgt. Maar daarnaast bieden we heel veel keuzes! We noemen dit samen het Kern & Keuzes-programma. En er valt veel te kiezen: ga je voor extra ondersteuning of juist voor extra uitdaging? Of misschien wel een combinatie? Het is aan jou, jij stelt zo voor een deel je eigen schoolprogramma samen. Omdat er zoveel keuzes zijn, hebben we alles op onze website, in onze brochure en in de Oelbert App (voor iOS en Android) op een rijtje gezet. Wat wil jij doen? Aan jou de keuze!

 

Maak je ook schoolreizen op het Oelbert?

En of! Op het Oelbert houden we wel van reizen. Al in klas 2 gaan we op reis naar Londen in het Verenigd Koninkrijk. Je leert de taal als je naar een musical op West End gaat of gaat kijken in het stadion van Arsenal. In klas 3 gaan we hiken in de Ardennen. We abseilen van bergen, klauteren in grotten, mountainbiken door de heuvels en kanoën door wilde rivieren. En in klas 4 staat een expeditie in Zuid-Limburg gepland, waarbij we natuurwetenschappelijk onderzoek doen. Heel interessant! Het hoogtepunt moet dan nog komen: in klas 5 ga je op Klassieke Reis naar Griekenland of Rome/Napels. Tien dagen lang zijn we in hart van de oude beschaving en bezoeken we vele bijzondere locaties. In onze reizen gaat gezelligheid en leerzaamheid altijd hand in hand!