Klas 4

Al in het begin van het schooljaar gaat klas 4 op expeditie Limburg in het zuiden van Limburg. Je verblijft in een kampeerboerderij in het prachtige Geuldal. Tijdens deze actieve excursie van een week maak je kennis met verschillende methoden van wetenschappelijk onderzoek. Je verzamelt gegevens over waterkwaliteit of dialecten uit de streek, over bodemdieren of over plantensoorten in de Hoge Venen. De resultaten van je onderzoek presenteer je aan elkaar. Ook bezoeken we de stad Maastricht, een model-steenkolenmijn en wandelen en fietsen we door het mooie Limburgse heuvelland.

In de vierde klas ga je ook voor de eerste keer een universiteit bezoeken, in Maastricht. Hoe zien de collegezalen eruit, wat kun je er allemaal studeren, hoe is het eigenlijk om student te zijn op een universiteit? Natuurlijk leer je ook de stad Maastricht kennen.

In het voorjaar ga je een dag op excursie naar Aken of Lille. Lille is een belangrijke stad in het Noorden van Frankrijk en stamt al uit de 11e eeuw. Met een opdracht word je uitgedaagd om je kennis van de Franse taal te gebruiken. Ook bezoek je o.a. het beroemde kunstmuseum Palais des Beaux-Arts.

Aken ligt vlak over de grens van Nederland en België, in de Duitse deelstaat Noordrijn Westfalen. De geschiedenis van de stad gaat terug tot in de Romeinse tijd. Je bezoekt o.a. de beroemde Dom van Aken, waarvan het oudste gedeelte dateert uit de 8e eeuw, de tijd van Karel de Grote.