Chinees

Leerlingen in klas 4 en klas 5 krijgen de mogelijkheid om (Mandarijn) Chinees te leren (en te schrijven). Uiteraard is er in die lessen ook veel aandacht voor de Chinese cultuur.

 

2017

Leerling Yvette van ’t Zand schrijft ..

“Chinees op school heb ik altijd erg gewaardeerd. Ten eerste is het natuurlijk een interessante toevoeging aan het vakkenpakket en een leuke uitdaging voor leerlingen met een aanleg voor talen. Het uurtje Chinees op dinsdagmiddag met mevrouw Ruijs was altijd erg gezellig en bovendien ook leerzaam. Door op verschillende manieren met het Chinees om te gaan (typen, luisteren, uitspreken) bouw je toch een basis op in de taal en in de wereld van nu kan het best handig uitkomen om een paar woorden Chinees te verstaan. Als kers op de taart is er ook nog de mogelijkheid om een HSK (Hanyu Shuiping Kaishi = internationaal examen Chinees) diploma te behalen, wat blijk geeft van de opgedane kennis. Ik heb er zelf drie jaar enorm van genoten en raad het zeker aan!”

 

2013

Leerling Roman Kazus geslaagd voor HSK 2. Proficiat.

“Nadat ik drie jaar elke week Chinese les heb gehad van mevrouw Ruijs, vond ik het leuk om dit af te sluiten met een examen. Daarom heb ik afgelopen juni deelgenomen aan het HSK 2 examen in Breda. Het examen wordt over de hele wereld afgenomen op zes verschillende niveaus. Ik deed dus het tweede niveau: de basis van de Chinese taal, waar ik voor geslaagd ben.

Ook heb ik deze zomer het Chinees in de praktijk kunnen brengen in China. We hebben daar een rondreis langs Beijing, Shanghai, Xi’an, Guilin, Yangshuo, Guangzhou (Kanton) en Hong Kong gemaakt waarbij het soms heel handig was om wat Chinees te kunnen spreken of lezen aangezien het Engels van de meeste Chinezen vaak erg slecht of onbegrijpelijk is. Helaas krijg je meestal een hele waterval aan Chinees gebrabbel over je heen als je laat merken dat je wat Chinees spreekt; dan is er ook voor mij niets meer van te begrijpen. De rondreis door China en het examen waren twee goede afsluiters van de Chinese lessen!”

Roman Kazus