Frans

Bonjour dans la salle de classe de Français du Sint-Oelbertgymnasium!

Bonjour dans la salle de classe de Français du Sint-Oelbertgymnasium!

Le Pont d’Arc of Jeanne d’Arc? Saint Nicolas of Le Petit Nicolas? La Tour Eiffel of Le Tour de France?

Waarom Frans kiezen:

Wil je de (internationale) handel in?
Onze industrie, land- en tuinbouw, handel en overige dienstverlening zijn zeer internationaal gericht: onze export is zeer belangrijk voor ons nationaal inkomen. Onze belangrijkste handelspartners zijn: Duitsland, Frankrijk, België en Luxemburg. Hiervoor is Engels niet genoeg. Veel import komt uit Zuid-Europese en Afrikaanse landen. Daarvoor moet er iemand naar die landen om te onderhandelen over prijzen en voorwaarden van bijvoorbeeld fruit uit Marokko, katoen uit Mali, Burkina Faso, Benin of Senegal, koffie uit Ivoorkust en Congo, chocolade uit Kameroen en Ivoorkust.

Denk je aan studeren?
Voor veel studierichtingen zijn Frans, Engels en Duits nodig (naslagwerken en studieboeken zijn vaak in één van deze drie talen). Talen spreken bevordert de toegang tot andere culturen en samenlevingen. Er vinden steeds vaker stages en uitwisselingen plaats in het kader van studie en beroep. Talenkennis is belangrijk voor sociale contacten en wederzijds begrip. Door de groei van communicatiemogelijkheden groeit ook de internationale samenwerking.

Ben je politiek geïnteresseerd?
Frans is de belangrijkste voertaal bij ministeries en werkgroepen van de Europese Gemeenschap. Frans is naast Engels de werktaal van de Verenigde Naties. Internationale samenwerking, internationale ontwikkeling: in vele landen wordt naast de nationale taal vooral Frans gesproken.

Onze beschaving, jouw erfgoed?
Bij internationale contacten en uitwisselingen is Frans een veel gebruikte taal. De Franse taal en cultuur zijn een wezenlijk element van de Europese beschaving. Kennis van het Frans bevordert een goed begrip van onze eigen taal en cultuur. Beheersing van het Frans vergemakkelijkt de toegang tot andere Romaanse talen en culturen.

www.rug.nl/let/voorzieningen/alfasteunpunt/onderwerpen/frans/tweetaligfrans

Kortom: Frans is in veel opzichten voor Nederlanders een belangrijke taal. Wie het Frans redelijk beheerst heeft:

  • meer kansen op de arbeidsmarkt
  • meer mogelijkheden bij stages, uitwisselingen en verdere studie
  • meer plezier in de vrije tijd: op vakantie, bij het maken van vrienden, bij het tv-kijken, het lezen, etc.

MET FRANS HEB JE STRAKS WAT TE ZEGGEN!!

Avec nos remerciements à l’Ambassade de France et la section de Français de Levende Talen.

LIENS:
www.gratisfransleren.nl
www.leconjugueur.com
www.tv5.org
www.lepointdufle.net
www.francaisfacile.com

Op het Sint-Oelbertgymnasium willen we leerlingen die meer aankunnen dan het reguliere pakket ook meer aanbieden. Daarom bestaat de mogelijkheid in klas 2 en 3, naast versterkt Engels (Cambridge), Frans (Delf) te kiezen. Delf staat voor ‘Diplôme d’Etudes en Langue Française’. Waarom juist Frans? Frans wordt in Europa veel gesproken; niet alleen in Frankrijk, maar ook in België en Zwitserland. Maar ook buiten Europa, bijvoorbeeld in veel Afrikaanse landen, is Frans de voertaal. Behalve dat het een heel mooie taal is, is het ook een logische keus als je verder wilt komen in onze internationale wereld. Als je Delf kiest kom je in een apart cluster waarin je één uur per week extra les krijgt, waarbij Frans de voertaal is. Aan het einde van klas 3 neem je deel aan het Delf-examen op A2-niveau.

Wat is Delf junior? Een Delf-diploma is een officieel diploma van het Franse ministerie van Onderwijs. Deze diploma’s zijn onbeperkt geldig. Delf-examens zijn de officiële Franse taalexamens die overal ter wereld worden afgenomen, elk jaar bij zo’n 300.000 kandidaten, en die leiden tot een diploma waarmee je jouw mate van taalbeheersing kunt aantonen. Delf-examens bestaan op vier verschillende niveaus van het Europees Referentie Kader (volledige beginners A1, gevorderde beginners A2, gevorderde leerders B1, zeer gevorderde leerders B2) . Een Delf-diploma biedt je de mogelijkheid om wereldwijd je niveau van het Frans aan te tonen. Dit betekent dat je ook later op universiteiten en bij werkgevers en stagebegeleiders je diploma kunt tonen als bewijs van je niveau. Met niveau B2 word je zelfs toegelaten tot de Franse universiteit.

Als je meer informatie zoekt over het onderwijs van het Frans in Nederland kijk je bij Maison Descartes.