Goed in je vel zitten
Goed in je vel zitten is het allerbelangrijkste voor een fijne start op je nieuwe school. Omdat we een kleine school zijn waar iedereen elkaar snel leert kennen, voelen leerlingen zich op het Oelbert gezien en heel snel thuis. We zijn super blij dat leerlingen ons gemiddeld een 8,2 voor de sfeer op school geven. Dat is fijn, want wie goed in z’n vel zit en wordt gezien, heeft ruimte om talenten te ontwikkelen! Op het Sint-Oelbertgymnasium leer je goed om te gaan met je eigen talent. lees meer lees meer
Kiezen
Op het Oelbert valt heel veel te kiezen. In de klas en daarbuiten dagen we je uit om steeds vaker zelf keuzes te maken. Maar dat hoef je niet vanaf dag één helemaal zelf te doen. We leren je eerst hoe je het beste keuzes kunt maken. Je kiest in klas 1 samen met je mentor voor bijvoorbeeld extra uitdaging bij ‘programmeren en coderen’ of extra uitleg voor wiskunde of Latijn. Uiteindelijk worden keuzes groter en maak je keuzes steeds bewuster en zelfstandiger: zo kies je in klas 5 zelf of je op klassieke reis naar Rome of Griekenland gaat! lees meer lees meer
Coaching
Coaching draait op het Oelbert om twee dingen: je staat er nooit helemaal alleen voor en er is ruimte voor veel persoonlijke aandacht. Dat doen we onder andere met behulp van feedback in de les, complimenten en tips in Catwise Leerlingbespreking maar vooral met het intensieve mentoraat voor alle leerlingen van klas 1 en 2. lees meer lees meer
Vaardigheden
Vaardigheden maken het leren en je leven een stuk makkelijker! Niet alleen op school maar ook met je vrienden, bij de voetbal of op de hockey. Maar ook als je later een bijbaantje hebt of verder gaat studeren. Omdat vaardigheden zo belangrijk zijn, helpen we je meteen vanaf het begin vaardigheden te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van een activiteit, het spreken voor een groep of het samenvatten van grote teksten. lees meer lees meer

Cansat in het Carillon

4 min lezen
Deel dit artikel:     |     |  

Bron: weekblad ‘t Carillon

Drimmelen dorp – Vrijdag 22 maart was het D-day voor de Drimmelense scholieren Indy en Anouk. Met hun team Touch Down, ook team Conesat van het Oelbert gymnasium nam deel, lanceerden de twee op het militaire oefenterrein ASK bij ’t Harde hun zelfgebouwde satelliet in een speciale draagraket tot één kilometer hoogte. En het resultaat: hun final design werd perfect gelanceerd en uitgeworpen.

Door Michiel Peeters

De lancering was letterlijk het hoogtepunt voor het Cansat-team van het Oelbert-gymnasium. Na de kick-off in september, het doorlopen van verschillende deadlines, mocht het team eind januari deelnemen aan de testdag in en bij het Nemo Science Museum in Amsterdam.

Maandenlang bouwden zij op school aan de satelliet met een missie. Dat was de opdracht van de CanSat-uitdaging. ‘Maak van een frisdrankblikje (Can) een satelliet (Sat) met een missie’.

Twaalf scholierenteams uit het hele land lanceerden vrijdag 22 maart hun zelfgemaakte mini-satellieten op de CanSat Lanceerdag.

Deze dag was een onderdeel van de CanSat-competitie van ESERO NL, waarbij ze van een frisdrankblikje (Can) een satelliet bouwen (Sat) met een missie.

De Oosterhoutse Oelbertleerlingen lukte het om een plek te bemachtigen in de CanSat competitie; een competitie van ESA (European Space Agency) en ESERO (European Space Education Resource Office).

Deelnemende teams schieten met een draagraket een kleine computer ter grootte van een blikje de lucht in. Als de raket zijn hoogtepunt bereikt, laat het de satelliet los en kunnen de primaire en secundaire missies beginnen.

Het verzamelen van gegevens over onder meer luchtkwaliteit en opvangen van zonne-energie. En het team van Indy en Anouk hoorde bij de beste twaalf. Dat was letterlijk al een hoogtepunt.

Leerzaam

De teams zijn al even bezig met het project. Het bedenken van een missie, het opzetten van een plan, het bouwen en bijstellen van de CanSat. Het is allemaal onderdeel van de competitie. Natuurkundedocent Michah Holband van het Sint-Oelbertgymnasium uit Oosterhout begeleidt dit jaar twee teams: “Ze hebben zoveel geleerd. Vooral ook hoe je samen knopen doorhakt. Er waren heel veel leuke ideeën en ze hebben eindeloos geëxperimenteerd maar dan komt die deadline dichterbij.”

De CanSat-competitie is opgezet om scholieren uit te dagen op wetenschappelijk en technisch gebied en ze enthousiast te maken voor een technische opleiding. Marjan van Meerloo van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW): “Wij steunen de CanSat-competitie al jaren. Deze bijeenkomst is een prachtig voorbeeld van het samenkomen van educatie, wetenschap en het wekken van interesse in techniek en ruimtevaart.”

Samenwerken was het toverwoord in dit project dat nog loopt. Alleen door gepassioneerd teamwerk bereiken ze de lanceerdag! Iedereen levert zijn eigen bijdrage; de een is goed in programmeren, een ander in engineering of het analyseren van data. Samen kan je het onmogelijke mogelijk maken.

Blij

“Blij dat ons ‘satellietje’ de ‘final designtoets’ van Esero kon doorstaan. Anders hadden we niet hier gestaan,” zeiden de twee vanuit het winderige en door motregen geplaagde ’t Harde. Maar dat voelden het team niet. De spanning of de lancering zou slagen overheerste bij de Oosterhoutse Oelbert-leerlingen. Zij zagen al een tweetal mislukte lanceringen, ontploffende raketten!

Vanaf de viewing area zag de Oosterhoutse crew dat hun raket, die hun satelliet op 1 km hoogte ging uitwerpen, uit de auto werd getild en op de lanceertoren werd geplaatst. Vanaf dat moment ontving het Oelbert ground station met de yagi-antenne, gegevens die afkomstig waren van hun satelliet. De dag kon toen al niet meer stuk. Nu nog cijfers vanuit ‘de ruimte’!

Leerlingen bedachten hun missie tijdens het maken van hun onderzoeksvoorstel. En dat was zo goed voor de jury dat ze de finale, ’t Harde en de lancering, haalden.

De beste teams hopen dat hun CanSat succesvol gelanceerd en uitgeworpen en ook weer veilig landt aan een parachute.

In dit bijzondere project kregen de vierdejaarsleerlingen Indy en Anouk de kans om praktijkgerichte ervaring op te doen in het bouwen van een complex systeem waarin meerdere disciplines van belang zijn.

Winnaar

De deelnemende teams kwamen uit: Spaced’oul (d’ Oultremont College, Drunen), POEL (Gomarus College, Groningen), Spacejam (RSG Ter Apel, Ter Apel), Carbonator (CSG Augustinus, Groningen), Solar CS (Sint-Joris College, Eindhoven), SPAICS GOATs (Amsterdam International Community School, Amsterdam), Conesat (Sint-Oelbertgymnasium, Oosterhout), Touch Down (Sint-Oelbertgymnasium, Oosterhout), Zansat 11 (Christelijk lyceum Zandvliet, Den Haag), SpaceZ (Emelwerda College, Emmeloord) Cosmic Quartet (Calvijn College, Goes) Tilius (St. Ignatiusgymnasium, Amsterdam).

De twaalf deelnemende teams in de finale hebben nog een paar weken om alle meetresultaten te verwerken in een eindrapport. Op vrijdag 19 april wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens een online prijsuitreiking. De winnaar van de Nederlandse competitie gaat naar het Europese evenement voor alle nationale winnaars, 20-21 juni.

Oelbert in 1 min

Laatste Nieuws

Het Sint-Oelbertgymnasium is een categoriaal gymnasium.

Dat betekent dat iedereen examen doet in een klassieke taal en toewerkt naar het gymnasiumdiploma.

Je volgt bij ons in de onderbouw de vakken Latijn en Grieks. Bij het vertalen van deze klassieke vakken leer je een zin en een tekst stap voor stap kennen. Je oefent daarbij logisch redeneren. Dat helpt je bij de andere talen en zelfs bij wiskunde, natuurkunde en biologie. Je leert over het leven van de Grieken en Romeinen en maakt kennis met mooie oude verhalen. Je ontdekt zelfs hoeveel gewoontes, overtuigingen en waarden je nú in het dagelijks leven nog steeds tegenkomt en hoe alles met elkaar samenhangt.

Durf te denken

durf te denken

Durf te denken
Non scholae, sed vitae discimus. Ja, dat is gelijk Latijn! De oude Romeinen leerden ons namelijk al een wijze les: je leert niet voor de school, maar voor het leven. lees meer
Durf te dromen

durf te dromen

Durf te dromen
De wereld verandert supersnel. Wat we nu normaal vinden – je scrolt door Tiktok en betaalt met Euro’s – bestaat over tien jaar misschien niet meer. lees meer
Durf te doen

durf te doen

Durf te doen
Het Oelbert is geen grote school en heeft vooral een fijne sfeer. We vinden het belangrijk om niet alleen dingen te leren maar ook dingen te doen. lees meer

Kom kijken en meedoen op het Oelbert!

Pre-Gymnasium College

Voor groep 8

Open Avond

23 februari

Aanmelden

26 en 28 maart

Sint-Oelbertgymnasium: kernlessen en gymnasiaal maatwerk

Op het Oelbert werken we met kernlessen voor iedereen en gymnasiaal maatwerk speciaal voor jou. Met je klas volg je het uitdagende kernprogramma veelal in de ochtend. In de middag volg je in overleg met je mentor lessen die bij je passen. Misschien heb je wel wat extra uitdaging nodig of juist wat extra ondersteuning. Dat kan allemaal en dan blijft er ook nog ruimte over voor brede ontwikkeling en ontspanning, zoals het schoolorkest, de musical, schaken, programmeren en coderen, debatteren en nog veel meer! Op deze manier vul je jouw lesweek op de manier die precies bij jou past!

Lees meer