Goed in je vel zitten
Goed in je vel zitten is het allerbelangrijkste voor een fijne start op je nieuwe school. Omdat we een kleine school zijn waar iedereen elkaar snel leert kennen, voelen leerlingen zich op het Oelbert gezien en heel snel thuis. We zijn super blij dat leerlingen ons gemiddeld een 8,2 voor de sfeer op school geven. Dat is fijn, want wie goed in z’n vel zit en wordt gezien, heeft ruimte om talenten te ontwikkelen! Op het Sint-Oelbertgymnasium leer je goed om te gaan met je eigen talent. lees meer lees meer
Kiezen
Op het Oelbert valt heel veel te kiezen. In de klas en daarbuiten dagen we je uit om steeds vaker zelf keuzes te maken. Maar dat hoef je niet vanaf dag één helemaal zelf te doen. We leren je eerst hoe je het beste keuzes kunt maken. Je kiest in klas 1 samen met je mentor voor bijvoorbeeld extra uitdaging bij ‘programmeren en coderen’ of extra uitleg voor wiskunde of Latijn. Uiteindelijk worden keuzes groter en maak je keuzes steeds bewuster en zelfstandiger: zo kies je in klas 5 zelf of je op klassieke reis naar Rome of Griekenland gaat! lees meer lees meer
Coaching
Coaching draait op het Oelbert om twee dingen: je staat er nooit helemaal alleen voor en er is ruimte voor veel persoonlijke aandacht. Dat doen we onder andere met behulp van feedback in de les, complimenten en tips in Catwise Leerlingbespreking maar vooral met het intensieve mentoraat voor alle leerlingen van klas 1 en 2. lees meer lees meer
Vaardigheden
Vaardigheden maken het leren en je leven een stuk makkelijker! Niet alleen op school maar ook met je vrienden, bij de voetbal of op de hockey. Maar ook als je later een bijbaantje hebt of verder gaat studeren. Omdat vaardigheden zo belangrijk zijn, helpen we je meteen vanaf het begin vaardigheden te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van een activiteit, het spreken voor een groep of het samenvatten van grote teksten. lees meer lees meer

Op het Oelbert valt heel veel te kiezen. In de klas en daarbuiten dagen we je uit om steeds vaker zelf keuzes te maken. Maar dat hoef je niet vanaf dag één helemaal zelf te doen. We leren je eerst hoe je het beste keuzes kunt maken. Dat begint heel klein: je kiest in klas 1 samen met je mentor voor bijvoorbeeld extra uitdaging bij ‘programmeren en coderen’ of extra uitleg voor wiskunde of Latijn. Uiteindelijk worden keuzes groter en maak je keuzes steeds bewuster en zelfstandiger: je kiest in de bovenbouw zelf welke uitdaging of ondersteuning je nodig hebt en je kiest zelf of je in klas 5 op klassieke reis naar Rome of Griekenland gaat!

Omdat jij misschien iets anders interessant, moeilijk of extra leuk vindt dan andere kinderen uit jouw klas, bieden we voor elke leerling persoonlijk gymnasiaal maatwerk. Je kiest elke periode hoe jouw kernlessen worden aangevuld met extra uitdaging of extra ondersteuning. Dat doe je in overleg met je mentor-coach en ouders. Jouw keuze maak je gemakkelijk in onze app, waar je ook meer informatie vindt over de keuzes die je maakt. Jouw persoonlijke weekrooster bestaat dus uit uitdagende kernlessen met de rest van jouw klas, die worden aangevuld met jouw keuzes uit het brede aanbod van gymnasiaal maatwerk. Je leest hieronder welke keuzes je onder andere kunt maken!

Welke keuzes maak jij? Klik hieronder op ‘verrijking’ of ‘ondersteuning’!

 

Keuze: verrijking

Cambridge Engels
Engels is als wereldtaal erg belangrijk en op het Oelbert kun je deze taal uitstekend leren beheersen: wij geven Cambridge Engels aan de leerlingen die de hoogste niveaus van de Engelse taal willen bereiken. We starten in klas 1 en 2 met versterkt Engels. In klas 3 maak je het examen voor het First Certificate. In klas 6 maak je het examen Proficiency of Advanced , het hoogst haalbare niveau volgens het ERK.

Debatteren
Op het Oelbert kun je leren debatteren in onze eigen debatclub. Je leert de fijne keepjes van het debat. Hoe je op een overtuigende manier een stelling kunt verdedigen of juist verwerpen. Je leert de spelregels van het debat en hoe je op een goede manier jouw argumenten kunt presenteren. Je oefent op school en neemt deel aan een aantal wedstrijden met en tegen andere middelbare scholieren.

HPG Honours Programma Gymnasia
Zoek jij de ultieme uitdaging? Wil jij je verdiepen in een onderwerp waar jouw hart en passie ligt? Het Honours Programma van de Zelfstandige Gymnasia biedt jou álle ruimte. Het HPG-project start in klas 4. Je besteedt grofweg 100 uur per schooljaar aan een door jou gekozen project dat je deels in de reguliere lestijd mag doen met je HPG-joker. Je eindproduct wordt beloond met een officieel certificaat maar de weg naar je eindproduct toe is nog belangrijker! Tijdens je HPG-project ontwikkel je allerlei vaardigheden die je later goed van pas zullen komen. Het draait dus ook om je persoonlijke ontwikkeling. Denk daarbij aan onderzoeken, nieuwe dingen bedenken, communiceren en overleggen.

Olympiades
Wil jij je meten met andere vwo-leerlingen in het land op het gebied van jouw vakkennis? Dat kan! Op het Oelbert doen we mee aan verschillende Olympiades. Bij natuurkunde, biologie, wiskunde, aardrijkskunde en scheikunde buig je je over de uitdagende opgaven uit de olympiades. Goed voor je vakkennis en misschien win je net als onze oud-leerling Simon de Natuurkundeolympiade! Oud-leerling Simon won bijvoorbeeld de Natuurkundeolympiade!

Olympic moves
We doen natuurlijk mee met de grootste sportcompetitie van Nederland: de Olympic Moves. We wonnen al heel vaak met voetbal, golf en tennis. Ben jij of is jouw team de beste in de regio, dan mag je strijden voor het nationale kampioenschap voor scholen in het Olympisch stadion in Amsterdam.

Toneel / musical
Het Oelbert heeft een lange traditie op het gebied van toneel. Leerlingen uit klas 1 t/m klas 6 repeteren voor de jaarlijkse uitvoering van de voorstelling. Heb jij een talent voor toneel / musical dan is hier je kans om te schitteren op de planken. Een grote of kleine rol, voor of achter de coulissen, in het orkest of achter het licht? Het maakt niet uit. Samen zorgen we voor een spetterende voorstelling!

Keuze: ondersteuning

Extra les in een vak
Op het Oelbert helpen we je als het even wat minder gaat. Samen met je mentor-coach bespreek je waar je wat extra hulp kunt krijgen. Je kunt kiezen uit vaksteunlessen waar je vakinhoudelijke ondersteuning krijgt van een vakdocent. Misschien kies je wel voor een tutor, dat is een leerling uit een hoger leeraar die je bijles geeft voor een vak waar jij moeite mee hebt. Je staat er nooit alleen voor!

Beter-omgaan-met-faalangst
Sommige leerlingen worden bij toetsen wat onzeker, zien er tegen op of zijn pas tevreden als ze hele hoge cijfers halen. Hoor jij misschien bij deze groep? We gaan je helpen om beter met die spanning om te gaan, zodat ook jij weer goed in je vel zit.

Meer- en hoogbegaafdenbegeleiding
Het Sint-Oelbertgymnasium is een begaafdheidsprofielschool. Dit betekent dat we speciale aandacht hebben voor leerlingen met een groot ontwikkelingspotentieel. Onze meer- en hoogbegaafde leerlingen krijgen ook de aandacht die ze verdienen. We maken een plan op maat om jouw talenten te ontwikkelen en te zorgen dat jij goed in je vel zit.

 

Keuze: vaardigheden

Plannen
Ook op het gebied van vaardigheden is veel te kiezen. In de kernlessen leer je plannen.  Heb je extra ondersteuning nodig voor het plannen van je huiswerk? We helpen je om in de speciale Oelbert-planagenda een goede planning te maken.  Zo krijg je overzicht!

Oelbert studiehuis klas 1
Wil je je huiswerk op school maken onder toezicht van een tutor? Dat kan. In het Oelbert studiehuis (OSH) kun je dagelijks terecht. De tutor helpt je met de aanpak van je huiswerk zodat jij weer zelfstandig verder kunt. In sommige gevallen zullen we je sterk aanraden naar het OSH te gaan.

Heb wat extra ondersteuning nodig op het gebied van algemene studievaardigheden?  Samen met je mentor-coach kies je dan voor de keuze van studievaardigheden. Je gaat oefenen om b.v. beter te leren samenvatten of woordjes te leren. Op die manier ben je beter in staat de kernlessen goed te volgen.

Oelbert in 1 min

Laatste Nieuws

Het Sint-Oelbertgymnasium is een categoriaal gymnasium.

Dat betekent dat iedereen examen doet in een klassieke taal en toewerkt naar het gymnasiumdiploma.

Je volgt bij ons in de onderbouw de vakken Latijn en Grieks. Bij het vertalen van deze klassieke vakken leer je een zin en een tekst stap voor stap kennen. Je oefent daarbij logisch redeneren. Dat helpt je bij de andere talen en zelfs bij wiskunde, natuurkunde en biologie. Je leert over het leven van de Grieken en Romeinen en maakt kennis met mooie oude verhalen. Je ontdekt zelfs hoeveel gewoontes, overtuigingen en waarden je nú in het dagelijks leven nog steeds tegenkomt en hoe alles met elkaar samenhangt.

Durf te denken

durf te denken

Durf te denken
Non scholae, sed vitae discimus. Ja, dat is gelijk Latijn! De oude Romeinen leerden ons namelijk al een wijze les: je leert niet voor de school, maar voor het leven. lees meer
Durf te dromen

durf te dromen

Durf te dromen
De wereld verandert supersnel. Wat we nu normaal vinden – je scrolt door Tiktok en betaalt met Euro’s – bestaat over tien jaar misschien niet meer. lees meer
Durf te doen

durf te doen

Durf te doen
Het Oelbert is geen grote school en heeft vooral een fijne sfeer. We vinden het belangrijk om niet alleen dingen te leren maar ook dingen te doen. lees meer

Kom kijken en meedoen op het Oelbert!

Pre-Gymnasium College

Voor groep 8

Open Avond

23 februari

Aanmelden

26 en 28 maart

Sint-Oelbertgymnasium: kernlessen en gymnasiaal maatwerk

Op het Oelbert werken we met kernlessen voor iedereen en gymnasiaal maatwerk speciaal voor jou. Met je klas volg je het uitdagende kernprogramma veelal in de ochtend. In de middag volg je in overleg met je mentor lessen die bij je passen. Misschien heb je wel wat extra uitdaging nodig of juist wat extra ondersteuning. Dat kan allemaal en dan blijft er ook nog ruimte over voor brede ontwikkeling en ontspanning, zoals het schoolorkest, de musical, schaken, programmeren en coderen, debatteren en nog veel meer! Op deze manier vul je jouw lesweek op de manier die precies bij jou past!

Lees meer