Goed in je vel zitten
Oelbert - Goed in je vel zitten
We vinden het belangrijk dat je goed in je vel zit. We helpen je om het zelfvertrouwen te ontwikkelen om nieuwe dingen te durven doen. In de kernlessen leer je om iets over jezelf te vertellen, praat je met anderen over je sterke en zwakke kanten en leer je jezelf te uiten. Je werkt samen met je klas aan een positieve sfeer waardoor iedereen een plaats in de groep krijgt. Met je mentor bespreek je wat jíj nodig hebt om je op je gemak en thuis te voelen. Op het Oelbert mag je zijn wie je bent! lees meer lees meer
Coaching
Oelbert - Coaching
In de kernlessen geven de docenten je regelmatig aan welke leerdoelen je al beheerst en welk onderdeel je nog moet leren of verbeteren. Zij coachen je om zo efficiënt mogelijk te werken. lees meer lees meer
Vaardigheden
Oelbert - Vaardigheden
Om makkelijk en goed te kunnen leren heb je vaardigheden nodig. Maar ook om te kunnen slagen in je vervolgstudie en je toekomstige carrière zijn vaardigheden onmisbaar. Een student geneeskunde zal zowel details goed moeten kunnen onthouden als informatie kunnen analyseren. Een manager van een supermarkt zal zowel goed problemen moeten kunnen oplossen als een planning voor zijn personeel maken. lees meer lees meer
Kiezen
Oelbert - Kiezen
Elke dag zijn er naast kernlessen ook keuzelessen. Je gaat samen met je mentor bekijken welke keuzelessen je gaat volgen: extra verrijking of extra ondersteuning. Zo krijg je in een veilige omgeving precies wat je nodig hebt om te kunnen groeien en met plezier naar school te gaan! lees meer lees meer

In de onderstaande FAQ vind je antwoord op veelgestelde vragen.

Je hebt vast leuke vrienden en vriendinnen op je basisschool. Daarmee wil je natuurlijk in dezelfde klas zitten op het Oelbert. Kan dat? Natuurlijk! Dat regelen we. Bij je inschrijving mag je daarom één vriend of vriendin opgeven met wie je graag ingedeeld wilt worden. We houden trouwens bij de klasindeling ook rekening met waar je woont, want met een groep klasgenoten naar school fietsen is natuurlijk veel leuker en veiliger.

Op het Oelbert krijg je verschillende vakken. Je krijgt taal- en rekenvakken, maar ook vakken die daar tussenin zitten. Talige vakken noemen we ‘Alfa-vakken’, rekenvakken ‘Bèta-vakken’ en vakken waarbij beide van pas komen, zoals aardrijkskunde en economie, heten ‘Gamma-vakken’. Op het Oelbert bieden we heel veel vakken aan. Wil je weten welke vakken je precies per leerjaar krijgt en hoeveel uur in de week dan? Bekijk dan onze lessentabel voor de onderbouw.

Dat is een goede vraag! Op het gymnasium bestudeer je alle vakken die thuis horen in het VWO plus nog eens Latijn en Grieks. Ook al worden talen die niet meer actief gesproken, ze zijn nog steeds om een heleboel redenen interessant, leuk en nuttig. Allereerst moet je bij het vertalen van een Latijnse of Griekse zin heel nauwkeurig puzzelen met alle woordjes om de betekenis van de zin te weten te komen. Daardoor ontwikkel je al heel snel een zeer groot analytisch vermogen en een heel goed algemeen taalbegrip. Daardoor kun je andere vakken als bijvoorbeeld Wiskunde, Natuurkunde, Biologie, Nederlands, Engels, Duits en Frans beter en sneller onder de knie krijgen. Je maakt tegelijkertijd bij het vertalen van beroemde klassieke schrijvers kennis met de gedachten, de kennis en de cultuur van de Grieken en Romeinen. Je leert dat hun en onze wetenschap en cultuur erg nauw samenhangen. En je snapt de moderne muziek, de moderne kunsten en zelfs de moderne wetenschappen opeens veel beter. Kortom, op het gymnasium leer je dus in dezelfde tijd en met dezelfde moeite meer dingen; je leert die dieper en met meer samenhang.

Misschien heb je wel meegedaan aan het Pre-Gymnasium College? Of ben je op woensdagmiddagen op het Oelbert geweest? Of heb je onze Open Avond al bezocht? Dan ken je de school al wel een beetje, maar we spreken voor de zomervakantie toch nog een middag met elkaar af.

Dan weet je voor het schooljaar begint al met welke leerlingen je in de klas komt te zitten èn wie je mentor wordt. Zo voel je je nog meer thuis op je nieuwe school, nog voordat je echt begint. In de eerste schoolweek na de zomervakantie hebben we daarnaast nog een Introductieweek, waarin we elkaar nog beter leren kennen door leuke sporten te doen, trainingen te doorlopen en lekker samen te picknicken. Die goede start, dat zit wel goed!

Op het Oelbert werken we met tablets of laptops in de les, die je naast je boekenpakket gebruikt. Zo bereiden we je goed voor op de toekomst en kun je gebruik maken van allerlei handige digitale mogelijkheden. Je ouders kunnen ervoor kiezen om een laptop te huren of te kopen. Soms wordt ook gekozen om een eigen apparaat, dat al in bezit is, mee te nemen en soms begin je gewoon met de geleverde schoolboeken, alles kan!

Grieks en Latijn zijn niet zomaar talen. Deze talen vormen de basis van veel andere talen en de Griekse en Romeinse cultuur staan aan de wieg van onze beschaving. Bovendien zitten deze talen op slimme wijze in elkaar. Kennis van Grieks en Latijn brengt je daarom verder: je ontwikkelt een sterk taalgevoel, scherpt je analytisch vermogen aan en daar heb je bij andere vakken veel voordeel van. We noemen dat de ‘inverdieneffecten’: door kennis van de Klassieke Talen kun je sneller vooruit bij andere vakken, je legt gemakkelijker verbanden en kunt je antwoorden beter formuleren. En laat dat nu juist zo belangrijk zijn in de bovenbouw van het vwo. Daarnaast brengen de Klassieke Talen je veel culturele bagage over het ontstaan van onze huidige wereld. Zo word je breed gevormd.

Het Oelbert is er voor leerlingen die uitdaging zoeken; die graag meer willen weten, eigenlijk overal wel over. Eigenwijze en enthousiaste leerlingen dus, die wel wat aankunnen, ook al hebben ze soms wat problemen met concentratie of spelling. Daar helpen we je gewoon mee. Als je maar leergierig en nieuwsgierig bent, dan pas je helemaal bij ons.

Hoe ziet mijn rooster eruit? Je krijgt op het Oelbert een uitdagend gymnasiaal kernprogramma, samen met je klasgenoten. Elke dag volg je 4-5 kernlessen. De kernlessen beginnen om 08.30 uur en eindigen doorgaans om 12.50 uur of 14.20 uur. Na de kernlessen volgt het keuzeprogramma. In keuzelessen bieden we extra ondersteuning aan voor wie dat nodig heeft en extra uitdaging voor wie dat zoekt. Er zijn ook keuzelessen waarbij je in onze Aula of Mediatheek kunt werken aan je huiswerk. Per week volg je 2-5 keuzelessen.

Geen zorgen! Je hoeft gelukkig niet de hele dag met je boeken, je notebook en je gymspullen te slepen. Zodra je bij ons op school komt, zorgen wij dat je er een kluisje voor je is. Dit kluisje kost maar 10 euro per jaar en je kunt het alle schooljaren blijven gebruiken.

Het Oelbert is niet persé moeilijker dan andere scholen, maar we houden wel van wat uitdaging om je verder te brengen. Voor elke vwo-opleiding zul je moeten werken, of je nou naar het atheneum gaat of naar het gymnasium. Het belangrijkste is dat je bereid bent om ervoor te gaan! Daar helpen we je op allerlei manieren bij: met onze gewone lessen natuurlijk eerst, maar ook in het Oelbert Studiehuis, met extra vaksteunlessen en ook je mentor en docenten zijn er om jou te helpen! Je krijgt de eerste jaren zowel Grieks als Latijn en leert daardoor de basis van veel ‘nieuwere’ talen. Die vind je daardoor meestal juist weer makkelijker: tel uit je winst!

Het Oelbert is eigenlijk best een kleine school. Ons gebouw bestaat uit een lange gang, met een enkele zijgang. En dat dan twee keer: beneden en boven. Dat is het. En iedereen verdwaalt hier toch de eerste keer, dus maak je niet ongerust. Daarna weet je feilloos de weg!

Je hebt veel verschillende docenten op de middelbare school, voor elk vak een ander. Zij willen je allemaal graag helpen, maar je krijgt daarnaast ook nog een mentor. Met hem of haar spreek je over van alles. Je kunt altijd bij je mentor terecht. Ook krijg je nog een ‘maatje’; jullie maken kennis met elkaar in de eerste schoolweek. Een maatje is een leerling uit de bovenbouw die het Oelbert al door en door kent en het leuk vindt om jou wegwijs te maken op je nieuwe school! Misschien heb je nog meer hulp nodig? Het Oelbert staat bekend om haar goede ondersteuning; het komt goed, we gaan je vast en zeker helpen!

En of! Op het Oelbert houden we wel van reizen. In klas 1 begint dat al met een trip naar Leiden. Je bezoekt het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) en Naturalis. In klas 2 gaan we naar Den Haag en Amsterdam. Daar maken we stadswandelingen en bezoeken verschillende musea. Die stadswandeling zet je deels zelf uit en loop je ook zelfstandig. In klas 3 gaan we naar Londen. Je leert de taal als je naar een musical op West End gaat of een rondleiding krijgt het stadion van Arsenal of Chelsea. In klas 4 blijven we wat dichter bij huis, maar ga je wel in de ruime omgeving van Oosterhout met behulp van verschillende lesbrieven al kennis maken met wetenschappelijk onderzoek. Het hoogtepunt is toch wel in klas 5: de Klassieke Reis naar Griekenland of Rome. Acht dagen lang zijn we in hart van de oude beschaving en bezoeken we vele bijzondere locaties. In onze reizen gaan gezellig en leerzaam hand in hand!

Oelbert in 1 min

Laatste Nieuws

Het Sint-Oelbertgymnasium is een categoriaal gymnasium.

Dat betekent dat iedereen examen doet in een klassieke taal en toewerkt naar het gymnasiumdiploma.

Je volgt bij ons in de onderbouw de vakken Latijn en Grieks. Bij het vertalen van deze klassieke vakken leer je een zin en een tekst stap voor stap kennen. Je oefent daarbij logisch redeneren. Dat helpt je bij de andere talen en zelfs bij wiskunde, natuurkunde en biologie. Je leert over het leven van de Grieken en Romeinen en maakt kennis met mooie oude verhalen. Je ontdekt zelfs hoeveel gewoontes, overtuigingen en waarden je nú in het dagelijks leven nog steeds tegenkomt en hoe alles met elkaar samenhangt.

Durf te denken

durf te denken

Durf te denken
Non scholae, sed vitae discimus. Ja, dat is gelijk Latijn! De oude Romeinen leerden ons namelijk al een wijze les: je leert niet voor de school, maar voor het leven. lees meer
Durf te dromen

durf te dromen

Durf te dromen
De wereld verandert supersnel. Wat we nu normaal vinden – je scrolt door Tiktok en betaalt met Euro’s – bestaat over tien jaar misschien niet meer. lees meer
Durf te doen

durf te doen

Durf te doen
Het Oelbert is geen grote school en heeft vooral een fijne sfeer. We vinden het belangrijk om niet alleen dingen te leren maar ook dingen te doen. lees meer

Kom kijken en meedoen op het Oelbert!

Pre-Gymnasium College

Voor groep 8

Open Avond

23 februari

Aanmelden

26 en 28 maart

Sint-Oelbertgymnasium: Kern en keuzelessen

Ben je op zoek naar een manier om méér te leren en jezelf uit te dagen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres want je volgt bij ons een kern- en keuzeprogramma! De kernlessen bieden een sterke basis van uitdagende leeractiviteiten. We combineren het aanleren van kennis met het stap voor stap aanleren van studievaardigheden en leerstrategieën.

Lees meer