Focus on You

Het Oelbert is een kleine en fijne school. Iedereen kent iedereen. Ook jij zal je snel thuis voelen op het Oelbert. Al tijdens de introductie maak je nieuwe vrienden. Je mentor heeft extra aandacht voor je. Je wordt geholpen als dat nodig is en extra uitgedaagd als je dat wenst.

Lees meer

Oelbert Masters

Op het Oelbert kun je veel kiezen. Wat past bij jou? Is het de Wiskunde Olympiade, fotoshoppen, potjes-latijn, jongleren, breien of iets heel anders? Iedere leerling , dus ook jij, mag twee keer per jaar een masterclass kiezen uit een breed aanbod.

Lees meer

Cross the Border

Op het Oelbert verleg je je grenzen. Je bezoekt musea in Nederland en daarbuiten. In klas 2 ga je naar Londen, in klas 3 hiken in de Ardennen, in klas 4 onderzoek doen in het Geuldal en in klas 5 maak je een fantastische klassieke reis naar Rome of Griekenland. Als dat niet uitdagend grensverleggend is?

Lees meer

Science & Research

Onderzoek, experimenteren, analyseren ……… als nieuwsgierige leerling spreekt je dat zeker aan. Op het Oelbert hebben we veel mogelijkheden om je ook op dit gebied uit te dagen. Ons Science lab, Six Sigma en de Bètaplus projecten stimuleren je een onderzoekende houding te ontwikkelen.

Lees meer

Sport Lab

Een gezonde geest in een gezond lichaam, zei Juvenalis. Wie wil dat niet? Sport is een belangrijk onderdeel in je rooster. Naast de gymlessen bieden we je nog veel meer aan: sportieve clinics en niet te vergeten Scoolsport op vrijdagmiddag. Geen beter begin van je weekend!

Lees meer

Art & Culture

Musiceren, toneel spelen, tekenen, schoolfeesten, Oelbert Festival en de Culturele Raad: te veel om op te noemen. Het bruist van de activiteiten op het Oelbert. Je kunt je talenten laten zien en verder ontplooien. Ook hier is er voor jou weer veel te kiezen.

Lees meer

Oelbert-bioloog Toon de Jong al meer dan 30 jaar met leerlingen naar Zuid-Limburg

4 min lezen
Deel dit artikel:     |     |  

De maand september staat voor conrector Toon de Jong van het Sint-Oelbertgymnasium zo ongeveer gelijk aan de veldwerkweek in het Zuid-Limburgse Geuldal. Al meer dan 30 jaar reist De Jong af naar de pittoreske omgeving in het zuiden van ons land. Hij sloeg in al die jaren niet één keer over van zijn geliefde ‘Expeditie Limburg’. Logisch, want De Jong studeerde biologie in Nijmegen en gaf ook jarenlang gepassioneerd les in zijn vakgebied. Later werd hij conrector en ondanks dat hij per 1 september met pensioen ging, mocht dat de pret niet drukken: ook afgelopen week vertrok de bioloog ‘gewoon’ weer naar Limburg.

Toon de Jong samen met de Oelbertanen van Expeditie Limburg 2019

Tijdens de week in het Geuldal zijn gymnasiasten van klas 4 in de weer met natuurwetenschappelijk onderzoek in de praktijk. De Jong zette een groot deel van het programma zelf op. Op de eerste dag worden in het Natuurwetenschappelijk Museum in Maastricht workshops gevolgd en later staan de leerlingen ook echt met hun ‘voeten in de löss’. Zo gaan ze met een ‘waadpak’ rivier de Geul in om onderzoek te doen naar de stroomsnelheid van de rivier. Anderen zijn bezig met het in kaart brengen van de kleine veranderingen in de loop van de Geul. Het Sint-Oelbertgymnasium houdt dit al tientallen jaren bij en deelt de data ook met dankbare universitair onderzoekers in Delft.

Ook met de fauna gaan de vierdejaars aan de slag. Zo wordt er onderzoek gedaan naar de bodemdieren die zich in het gebied schuilhouden en bij grote mierenhopen worden de voorkeuren van mieren onder de loep genomen. Terwijl de mieren bezig zijn met hun dagelijks routine wordt gekeken hoe zij reageren op afleidingen. Zo wordt er suikerwater met verschillende sterktes op verschillende afstanden van hun mierennest geplaatst: waar reageren de kleine diertjes het meest enthousiast op? Leerlingen komen erachter dat mieren best van suiker houden; de vraag is dan of ze ook verder lopen voor een hogere concentratie suiker?

Volgens De Jong is de waarde van Expeditie Limburg dat de Oelbertanen al in klas 4 geprikkeld worden over hoe leuk natuurwetenschappelijk onderzoek kan zijn. Je hebt je theorieboeken natuurlijk nodig, maar uiteindelijk betekent het ook gewoon aan de slag gaan in de natuur. En, aldus de enthousiaste De Jong, waar kan dat nou beter dan in het prachtige Geuldal?

Dertig jaar lang, ieder jaar vijf dagen met vierdeklassers op expeditie naar Limburg, dat levert een hoop mooie anekdotes op. De Jong herinnert zich nog goed dat hij met een groep leerlingen naar natuurpark De Hoge Venen in de Ardennen vertrok. Bioloog De Jong trof daar het leuke bloemetje de long-gentiaan aan en in zijn enthousiasme plukte hij het om het beter aan de leerlingen te kunnen laten zien. Ondertussen verbleekte de gids van het park: de long-gentiaan is een uiterst zeldzame plantensoort. Gelukkig heeft de bloem het overleefd, maar nu – twintig jaar en vele gidsen later – wordt dit beschamende verhaal nog steeds verteld aan de leerlingen.

Tijdens Expeditie Limburg wordt traditiegetrouw een avondwandeling met leerlingen door het donkere Geuldal gemaakt. De Jong staat bekend om zijn karakteristieke en enthousiaste manier van vertellen en was ook tijdens een expeditie jaren geleden weer gepassioneerd aan het vertellen. Maar hij vergat een laag muurtje dat naast de molenbeek stond en zodoende struikelde De Jong achterover de beek in. Een collega kon hem gelukkig weer snel boven water trekken. Een angstige ervaring natuurlijk, maar het heeft De Jong er in de jaren erna nooit van weerhouden om niet alsnog de avondwandelingen te maken.

In ieder geval is duidelijk dat Expeditie Limburg inmiddels niet meer weggedacht kan worden in het brede reizenaanbod van het Sint-Oelbertgymnasium. In klas 2 gaan leerlingen naar London, een echte taalreis dus, in klas 3 staat sport, spel, teambuilding en sociale cohesie centraal tijdens de avontuurlijke hike van Expeditie Ardennen en in klas 5 volgt het hoogtepunt voor elke gymnasiast: de Klassieke Reis naar Rome of Griekenland. De natuurwetenschappelijke reis Expeditie Limburg past daar voor klas 4, aldus De Jong, uitstekend tussen.

En nu? Was dit dan echt de allerlaatste keer in Zuid-Limburg voor de gepensioneerde De Jong? Het is bijna niet voor te stellen… volgend jaar zullen we het weten.

Bron: Weekblad Oosterhout

Oelbert in 1 min

Laatste Nieuws

Kom kijken en meedoen op het Oelbert!

Pre-Gymnasium College

Voor groep 8

Voorlichtingsavonden

8, 10, 15 en 17 november

Open Avond

10 februari

Aanmelden

7 en 9 maart

Sint-Oelbertgymnasium

Er gebeurt veel op het Oelbert. Wij bieden een sterk gymnasiaal kernprogramma aan, met daaromheen een flexibele schil vol met keuzemogelijkheden voor extra begeleiding en/of voor extra uitdaging.