Focus on You

Het Oelbert is een kleine en fijne school. Iedereen kent iedereen. Ook jij zal je snel thuis voelen op het Oelbert. Al tijdens de introductie maak je nieuwe vrienden. Je mentor heeft extra aandacht voor je. Je wordt geholpen als dat nodig is en extra uitgedaagd als je dat wenst.

Lees meer

Oelbert Masters

Op het Oelbert kun je veel kiezen. Wat past bij jou? Is het de Wiskunde Olympiade, fotoshoppen, potjes-latijn, jongleren, breien of iets heel anders? Iedere leerling , dus ook jij, mag twee keer per jaar een masterclass kiezen uit een breed aanbod.

Lees meer

Cross the Border

Op het Oelbert verleg je je grenzen. Je bezoekt musea in Nederland en daarbuiten. In klas 2 ga je naar Londen, in klas 3 hiken in de Ardennen, in klas 4 onderzoek doen in het Geuldal en in klas 5 maak je een fantastische klassieke reis naar Rome of Griekenland. Als dat niet uitdagend grensverleggend is?

Lees meer

Science & Research

Onderzoek, experimenteren, analyseren ……… als nieuwsgierige leerling spreekt je dat zeker aan. Op het Oelbert hebben we veel mogelijkheden om je ook op dit gebied uit te dagen. Ons Science lab, Six Sigma en de Bètaplus projecten stimuleren je een onderzoekende houding te ontwikkelen.

Lees meer

Sport Lab

Een gezonde geest in een gezond lichaam, zei Juvenalis. Wie wil dat niet? Sport is een belangrijk onderdeel in je rooster. Naast de gymlessen bieden we je nog veel meer aan: sportieve clinics en niet te vergeten Scoolsport op vrijdagmiddag. Geen beter begin van je weekend!

Lees meer

Art & Culture

Musiceren, toneel spelen, tekenen, schoolfeesten, Oelbert Festival en de Culturele Raad: te veel om op te noemen. Het bruist van de activiteiten op het Oelbert. Je kunt je talenten laten zien en verder ontplooien. Ook hier is er voor jou weer veel te kiezen.

Lees meer

Derde Oelbertlezing 2019

2 min lezen
Deel dit artikel:     |     |  

Onder de titel Oelbert College Tour worden in 2019 drie Oelbertlezingen georganiseerd waarin sprekers uit kringen rond het Sint-Oelbertgymnasium vertellen over hun passie. Op maandag 20 mei 2019 is het woord aan historicus en natuurbeschermer dr. Thijs Caspers, oud-Oelbertaan van eindexamenjaar 1975. Hij verwoordt het onderwerp van zijn voordracht als volgt:

Je zou Jeroen Bosch (1450-1516) de vroegst bekende ‘vogelaar’ van Brabant en trouwens van heel de Nederlanden kunnen noemen, in de huidige betekenis van vogelliefhebber. Anders had hij ze nooit zo mooi, grappig én waarheidsgetrouw afgebeeld. Hoewel Jeroen Bosch niets op schrift heeft nagelaten, niet over zijn stad, zijn vrouw of zijn verf, is wél zeker dat hij er iets mee had, met die vogels dan. Want hij schilderde er veel, zowel in aantal als in soorten; én naar de natuur. Er zitten weliswaar fantasievogels tussen, maar toch ook opvallend veel bestaande. Hij koos de fraaist gekleurde en langst gesnavelde uit voor het middenpaneel van ‘De Tuin der Lusten’ (± 1500).  Door hun pracht, gratie en onverstoorbaarheid zet Jeroen Bosch ze hier als het ware op een voetstuk: God, wat zijn ze ‘cool’. Dat deed hij niet door erover te praten of te schrijven, maar door ze een rol te geven in zijn uitbeelding van spreekwoorden. Je moet de schilderingen van Jeroen Bosch als het ware lezen. In ‘De Tuin der Lusten’ zien we de schilder aan het werk als taalvirtuoos. Caspers komt met veel voorbeelden en probeert de beeldspraak te duiden.   

Foto: Brabants Landschap; fragment uit De Tuin der Lusten

In zijn voordracht laat Caspers zien dat de voorstellingen van Jeroen Bosch niet alleen raakvlakken hebben met schoolvakken als beeldende vorming en geschiedenis, maar ook met Nederlands  en levensbeschouwing. Er is ruim de gelegenheid met de spreker van gedachten te wisselen. Na afloop beantwoordt hij graag vragen uit het publiek. 

Maandag 20 mei 2019, aanvangstijd  19.30 uur, in de Agora van het Sint-Oelbert-gymnasium te Oosterhout. De toegang is vrij.

Het Sint-Oelbert-gymnasium is het beste te bereiken via het Paterserf en via Zwembad De Blikken.

Voor info: www.oelbert.nl, voor vragen: pa@oelbert.nl. Zie ook: www.brabantslandschap.nl

Oelbert in 1 min

Laatste Nieuws

Kom kijken en meedoen op het Oelbert!

Pre-Gymnasium College

Voor groep 8

Voorlichtingsavonden

8, 10, 15 en 17 november

Open Avond

10 februari

Aanmelden

7 en 9 maart

Sint-Oelbertgymnasium

Er gebeurt veel op het Oelbert. Wij bieden een sterk gymnasiaal kernprogramma aan, met daaromheen een flexibele schil vol met keuzemogelijkheden voor extra begeleiding en/of voor extra uitdaging.